מזכ"ל האו"ם , אנטוניו גוטרס, הוציא אזהרה חריפה על ההשלכות הקשות של עליית פני הים במהלך מסיבת עיתונאים בטונגה, בעקבות פורום איי האוקיינוס השקט . כשהוא מדגיש את שיעורי עליית פני הים חסרי התקדים, הדגיש גוטרס את השינויים המשמעותיים שנצפו באוקיינוס השקט מאז ביקורו האחרון. העלייה המהירה, המהירה ביותר מזה 3,000 שנה, נובעת בעיקר מהמסת יריעות קרח וקרחונים על רקע האקלים.
האומות המאוחדות פרסמו דוחות מקיפים המפרטים את העליות המואצות של פני הים והשפעותיהן על ערי חוף וכלכלות גלובליות. דיווחים אלה גם שופכים אור על מצוקות אקלימיות נוספות כמו החמצת האוקיינוסים וגלי חום ימיים, ומחריפים עוד יותר את המשבר הסביבתי בדרום-מערב האוקיינוס השקט.
במהלך מושב מיוחד מתוכנן בחודש הבא, העצרת הכללית של האו"ם מתכננת לטפל בסוגיה הקריטית של עליית הים ביתר עוצמה. דחיפות המצב הודגשה בדו"ח של משרד גוטרס, שתיעד עלייה משמעותית בגובה פני הים בנוקו'אלופה, עם עלייה של 21 סנטימטרים בין 1990 ל-2020, הרבה מעבר לממוצע העולמי.
גוטרס הצביע על האיום הקיומי שהדבר מהווה למדינות האי השקט, שבהן כ-90% מהאוכלוסייה מתגוררת בטווח של שלושה מיילים מהחוף. חומרת המצב מחייבת פעולה גלובלית מיידית כדי למתן את השפעות שינויי האקלים ולנהל את עליית מפלס הים ביעילות.
המזכ"ל קרא לקהילה הבינלאומית לדבוק בקפדנות במגבלת עליית הטמפרטורה של 1.5 מעלות צלזיוס ולכבד את ההתחייבויות שנעשו בוועידת COP28 האחרונה . הוא הדגיש את החשיבות של מדינות שיגישו תוכניות פעולה לאומיות אקלימיות מעודכנות עד השנה שלאחר מכן.
בהסתכלות לקראת ועידת האקלים הקרובה בהמשך השנה, גוטרס הדגיש את הצורך בפתרונות מימון חדשניים והקמת יעדים פיננסיים חדשים לתמיכה במאמצים אלה. זה יהיה חיוני לקידום המאמצים הגלובליים להילחם במשבר המתגבר. גוטרס סיכם בתזכורת נוקבת לאופיו של משבר זה מעשה ידי אדם, והדגיש שהוא עלול להסלים בקרוב לממדים בלתי נתפסים ללא מאמצים גלובליים משמעותיים ומתמשכים להפוך את המגמה.